در این مطلب سعی شده که تولید و صنعت پارچه دنیم یا پارچه جین موردبررسی قرار گیرد. با ما همراه باشید.
یهبه… چه شلوار لی قشنگی مبارکه…
قربونت مرسی ولی لی نیست ها … این شلوارا چون اسم پارچشون جین هستش بهش میگن شلوار جین…
باز شما دوتا نظر دادین!!!
اسم این پارچه دنیم هستش، به لباسای تولیدش میگن جین، لی هم شرکت تولید کننده این شلوار ها بوده که اسمش توی ایران روی لباس ها مونده …
جدا …؟
آره بذار بقیش رو هم واست بگم…
پارچه جین
پارچه جین یا پارچه دنیم پارچهای است؛ که از تاروپودهای پنبه بهصورت مورب بافته میشود.در این پارچه قسمت تارهای پارچه روی پارچه محسوب میشود. که قبل از بافتن پارچه رنگ میشود. ولی پود پارچه رنگ نشده باقی مِهماند. این بافت مورب درزمانی ایجاد میشود که تاروپود قرار است از لابهلای یکدیگر عبور کرده و بافته شوند. در پارچههای معمولی پود بهصورت یکی در میان از زیر و روی تارها عبور میکند. ولی در پارچه جین این عبور از زیر و روی تار بهصورت هر سهتار یک پود است. که همین امر باعث به وجود آمدن بافت مورب و زیبای پارچه دنیم میشود؛ و از سایر مواردی که به خاطر این نوع بافت به وجود میآید. میتوان به تفاوت رنگ در زیر و روی پارچه جین اشاره کرد. که همیشه یکطرف پارچه جین، رنگی روشنتر یا تیرهتر از طرف دیگر دارد.

پارچه دنیم یا پارچه جین مسئله این است …
این پارچه تاریخچهای طولانی دارد. بهطوریکه کلمه دانگاری (Dungaree) از سالهای 1600 وارد زبان انگلیسی شده و به پارچهای که تاروپود آن پنبه است گفته میشود. که بعد از بافتن رنگ میشده و کاربردهای متفاوتی نیز داشته است.
برای تفاوت دنیم و جین چندین روایت گفتهشده که دو روایت مشهورتر آن به این شرح است.
در بحث اول که بحثی تاریخی است. اینگونه آمده که نام ابتدایی پارچه دنیم، سرژه است (Serge) که در ابتدا در شهر (Nime) فرانسه ساخته شد (Serge de Nimes) (سرژه از نیمز) و بهطور خلاصه دنیم (De Nime) یعنی ساخت نیمز! و پسازآنکه در انگلیس به شهرت زیادی رسید. در قرون 16 و 17 میلادی که جنوای ایتالیا به مرکز تولید مد لباسهای ساختهشده از جنس دنیم تبدیل شد. نام لباسهای تولیدشده از جنس دنیم به خاطر رنگ آبی آن بانام «آبی ساخت جنوا» (bleu de Gênes) مشهور شد. فرانسویها برای اینکه اصالت پارچه را برای خودشان حفظ کرده و پارچه را از آن خود کنند. در نوع تولید پارچه دنیم تغییری ایجاد کرده و بافت مورب آن به همراه تفاوت رنگ در پشت و روی پارچه را ایجاد کردند. تا اصالت پارچه برای فرانسه باقی بماند و تفاوت فاحشی با پارچههای ساخت ایتالیا داشته باشد.
درحالیکه روایت دوم اینگونه بیان میکند. که بهطورکلی این پارچه مورب بانام دنیم شناخته میشود. درحالیکه لباسهای تولیدشده از جنس دنیم را جین میگویند! تصمیمگیری نهایی با شما!
تاریخچه استفاده از پارچه جین
آنگونه که در سایت تاریخچه جین آمده است. جین ها شلوارهایی هستند که از پارچه دنیم یا دانگاری ساخته میشوند. این شلوارها توسط جِی کوب دیویس (Jacob Davis and Levi Strauss) در سال 1873 ساخته شدند. لِوی استراس یکی از سازندگان این لباسها در سال 1851 پس از اوجگیری کشف طلا در امریکا به امریکا رفت و به فروش محصولات خانوادگی پرداخت که کسبوکار خانوادگی آنها بود. را در امریکا نیز راهاندازی کند.
در میان وسایلی که برای فروش داشت پارچه کتان نیز موجود بود. که جِی کوب دیویس که خیاط نیز بود مشتری اصلی آن بود. جِی کوب دیویس به شغل ساخت چادرهای مسافرتی، پارچه بادبان، پتوی اسب و چادر واگن حمل کالا مشغول بود.
اما زمانی که یکی از مشتریان او که به کار استخراج طلا مشغول بود. به دیویس سفارش شلواری را داد که محکم و مقاوم باشد، بهراحتی شسته شود و خوشفرم باشد. که جی کوب دیویس از پارچههای دنیم که بهتازگی خریداری کرده بود. برای آن مشتری شلوار تولید کرد و برای اینکه نقاطی که معمولاً درزشان باز میشود یا پاره میشود محکمتر شود. با استفاده از پرچهای مسی محکم کرد. و زمانی که میخواست اختراع خود را ثبت کند به لِوی استراس نامه زد و از او خواست با او همکاری کند. اینگونه بود که شلوار جین ساخته شد.

کاربردهای امروزی پارچه جین
امروزه هرچند که لباسهای جین هنوز هم بسیار مورد استقبال علاقهمندان به مد و پوشاک هستند. اما کاربردهای بسیار متفاوتی برای این پارچه تعریفشده است. که بهطورکلی میتوان در چند دسته اکسسوری، پوشاک، دکوراسیون منزل، وسایل نقلیه و هنر نام برد.
دنیم در اکسسوری
امروزه در بین اکسسوری های مورداستفاده در بین جوانان از پارچه دنیم یا پارچه حین در ساخت کمربند، کیفهای دستی و ساک خرید و همینطور کیفهای پول، فریم عینک، دستبند، گردنبند و … را مشاهده کرد. که برخی از این موارد بهتنهایی از پارچه خام و پارچه دنیم و برخی با افزودن برخی مواد سختکننده به این پارچه ساخته میشوند.
جین پوشاک
ازآنجاییکه پارچه جین علاوه بر زیبایی خاص و جلوه بصری عالی مقاومت بسیار زیادی نیز دارد و خوشپوش است. در بخشهای بسیار زیادی از تولیدات پوشاک استفاده میشود. بهعنوان مثال در تولید دوبنده و روپوش، چکمه و کفشهای ورزشی، ماسکهای پارچهای، کلاه، ژاکت و جلیقه، شلوار و شلوارک، دامن و پیراهن، شومیز و … استفاده میشود.

استفاده از پارچه جین دکوراسیون منزل
از این پارچه در دکوراسیون منزل استفادههایی مانند پارچههای رومبلی، قاب عکس، رومیزی، ننوی درختی و رخت خواب آویز، کوسن و … میشود. که در بیشتر این مصارف با افزودن مواد خاص پارچههای را نرمتر و یا سختتر از حالت معمول به پارچه جین داده میشود . یا برای ساخت مواردی مانند قاب عکس، با استفاده از چسبهای شیمیائی و چندین لایه پارچه پرس شده و پارچه ای بهسختی چوب از این پارچه تهیه میشود.
پارچه جین در خودرو و وسایل نقلیه
در سالهای 1970 کمپانی خودروسازی امریکا با استفاده از تب لباس جین و با همکاری با شرکت لویز (Levi’s) طراحیهای ویژهای مربوط به خودرو را استفاده نمود. البته با توجه به استانداردهای نسوز بودن پارچهها در خودرو شرکت لویز مجبور به تغییر در استانداردهای پارچههای مورداستفاده در خودروها نمود. زیرا که پارچههای جین بهراحتی در معرض آتش شعلهور شده و ممکن بود خطراتی را برای سرنشینان به وجود بیاورد.

پارچه جین در هنر
در مبحث هنر، هنرمند بریتانیایی ین بری (Ian Berry) برای حدود ده سال تنها از پارچه جین در تولیدات هنری خود استفاده کرد. بهطوری که با استفاده از تکهها پارچه جین تابلوهایی را خلق کرد و در لیست بهترین هنرمندان سال 2013 مجله آرت بیزینس نیوز قرار گرفت.
بزرگترین تولیدکنندگان پارچه جین
امروزه سه کشور هند، امریکا و چین بزرگترین تولیدکنندگان پارچه دنیم هستند. که در سالهای گذشته این ردهبندی چندین بار بین این کشورها جابجا شده است.
انواع پارچههای دنیم
با توجه به توسعه فنّاوری صنعت نساجی و تکمیل پارچه امروزه از پارچه جین با استفاده از متریال های متفاوت و تکمیل پارچههای انواع مختلفی از این پارچه را تولید میکنند. که بهعنوان مثال علاوه بر پارچه دنیم خام، دنیم سنفوریزه، دنیم کشی، دنیم اسید شور و … است.
پارچه دنیم خام
این پارچه که همان پارچه مورداستفاده در سالهای 1850 است. بهعنوان نوعی کلاسیک باقیمانده که معمولاً کسانی که از این لباس استفاده میکنند. برای شش ماه تا یک سال این لباسها را نباید شست تا قالب بدن مالک لباس را به خود بگیرد.
این پارچه ضخامت بالا و به نسبت سایر لباسهای موجود در بازار از خشکی بیشتری برخوردار هستند.
دنیم سنفوریزه
همانطور که در مقاله تکمیل پارچه آمده روش سنفوریزه یکی از روشهای تکمیل پارچه است. پنبه پس از اجرای این روش از ضخامت کمتری برخوردار میشود که این کار باعث نرمتر شدن پارچه شده که اصطلاحاً در بازار به آن لی کاغذی نیز می گویند.
دنیم کشی
برای تولید این پارچه از الیاف اسپاندیکس و یا سایز اینگونه متریال ها استفاده میشود که به پارچه جین یا لباس جین خاصیت کشسانی بیشتری داده شود که غالباً برای تولید شلوارهای چسب و پیراهنهای بدننما استفاده میشوند.
دنیم اسید شور
پس از تولید پارچه جین برای ایجاد جلوه بصری زیبا آن را با اسید میشورند که این کار باعث رفتن رنگ آبی این پارچه شده و زیبایی خاصی را به آن میدهد
پلی دنیم
این مدل پارچه جین که با استفاده از ترکیبات پنبه و مواد پلیاستر یا سایر ترکیبات پلاستیکی است. ساخته میشود که این امر موجب درخشندگی بیشتر پارچه دنیم میشود.
جین سنگ شور و زاپ دار
امروزه شرکتهای تولید لباسهای جین برای جذب مشتری از روشهای بسیار زیاد دیگری در تکامل پوشاک تولیدی خود بر پایه جین و دنیم انجام میدهند مانند ایجاد زاپ یا پوسیدگی و پارگی بر روی پارچه، استفاده از لیزر برای ایجاد طرحهای متفاوت و بسیار خاص، سنگشور کردن پارچه دنیم و سایر روشهای بروز.

در مقاله فوق پرگروپ سعی شد با بیان تاریخچه دنیم، موارد استفاده و انواع پارچه جین توضیح داده شود امید است که با بیان نظرات خود ما را در بهبود تولید مقالات یاری کنید.همچنین میتوانید سایر مقالات را در بخش مقالات آموزشی مطالعه کنید.